AAU logo

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Nyheder fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Forsker: Idræt kan og bør give glæde, lyst og selvværd

Forsker: Idræt kan og bør give glæde, lyst og selvværd

Tag ansvar i din lokale sportsklub og bliv et gladere menneske. Det konkluderer forsker i idrætskultur fra AAU, som mener at idræt i dag bliver set for meget som et middel frem for et mål i sig selv.

Sport er en glæde og har en indbygget værdi. Det mener Kenneth Kruse Larsen, der netop har afsluttet et forskningsprojekt i idrætskultur og identitetsdannelse på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet (AAU). Han synes, at idrætten alt for ofte betragtes som et middel til at opnå enten medaljer eller noget helt andet.

- Der er en tydelig diskurs i samfundet om idræt og bevægelse, der hedder, at man skal bevæge sig, fordi det er sundt, og det sparer samfundet penge. Og fordi det giver bedre koncentrationsevne, så man bliver bedre til eksempelvis matematik, og her tænker jeg på folkeskolereformen, siger idrætsforsker Kenneth Kruse Larsen fra AAU, der netop er blevet udpeget til Team Danmarks bestyrelse af Kulturministeriet.

- Vi skal væk fra anskuelsen om, at idræt er et middel til at blive sunde, spare penge eller noget tredje og over til at erkende, at idræt har en værdi i sig selv, siger Kenneth Kruse Larsen.

Færdig køreplan til idrætsforeninger

Ansvar og anerkendelse er nøglen til at opnå glade og tilfredse medlemmer i en idrætsforening, konkluderer idrætsforsker Kenneth Kruse Larsen i sin afhandling ”Den anerkendende idrætsforening” fra i år.

- Idrætsforeninger kan skabe stærkere og mere velfungerende mennesker som helhed. Det kan skabe mennesker med glæde, optimisme og lyst til at påvirke og forbedre de fællesskaber, de er en del af, siger han og uddyber:

- Det handler grundlæggende om at uddelegere ansvar. Jeg har kigget på, hvordan ansvar opbygger selvværd og identitet. Det giver en følelse af at bidrage med noget unikt til et fællesskab, når man har ansvar for en unik rolle og har ansvar for noget gavnligt for andre mennesker, siger Kenneth Kruse Larsen.

Ved siden af sin stilling på AAU er han badmintontræner i Aalborg Triton og har brugt klubbens spillere i sin forskning. Det er mundet ud i en konkret guide til, hvordan idrætsklubber kan arbejde med dannelse og anerkendende kultur. Og det har været vigtigt for Kenneth Kruse Larsen.

- Det har hele tiden været mit mål, at resultatet skulle være en praktisk køreplan til idrætsforeninger. Ambitionen er at iscenesætte idræt som mere end blot motion. Som identitetsdannelse, almen dannelse og udvikling af hele mennesker. Det står også i diverse formålsparagraffer hos f.eks. DGI, men skal også styrkes i praksis, siger Kenneth Kruse Larsen.

 

Fakta:

- Kenneth Kruse Larsen har for nylig opnået en Ph.D.-grad på AAU for sit forskningsprojekt ”Den anerkendende idrætsforening”. Afhandlingen indeholder en konkret guide til brug i sportsklubber, der vil arbejde aktivt med idrætskulturen.

- Kenneth Kruse Larsen har selv spillet på det danske badmintonlandshold og senere været landstræner for bl.a. Camilla Martin. I dag er han badmintontræner i Aalborg-klubben Triton og en anerkendt figur i det internationale badminton- og trænermiljø.

- Kenneth Kruse Larsen er netop blevet udpeget til Team Danmarks bestyrelse af Kulturministeriet. Han er oprindelig indstillet af Badminton Danmark, DIF og Team Danmark.

 

Kontakt:

Kenneth Kruse Larsen, Ph.D., Studielektor, AAU, 9940 3738, kenneth@hst.aau.dk

Hiva Ahmadi, pressekontakt, AAU, hiah@adm.aau.dk, 22 20 68 69