Hæder til ung smerteforsker

Modtager af Spar Nord Fondens Forskningspris 2018 er adjunkt, ph.d. og cand.scient.med. Hjalte Holm Andersen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi

- Jeg har sjældent mødt en studerende med så altomfavnende en faglig kapacitet, som Hjalte Holm Andersen besidder. Han går til forskningen med et engagement, en selvstændighed og en nytænkning, som er helt usædvanlig. Vi taler forskning på et meget højt internationalt niveau og med meget imponerende resultater, fortæller Lars Arendt-Nielsen, professor ved AAU og vejleder for 28-årige Hjalte Holm Andersen, der har modtaget Spar Nord Fondens Forskningspris 2018.

Hjalte Holm Andersen forsker i kronisk kløe og hvordan denne kroniske irritation påvirker det centrale nervesystem. Den konstante stimulation af nerverne i huden bevirker tilsyneladende, at man udvikler en form for over-følsomhed. Nervesystemet overreagerer med andre ord på mindre hudstimulationer, som under normale omstændigheder ikke ville føles generende. Hans studier er de første i verden, der videnskabeligt beviser en direkte sammenhæng mellem atopisk eksem – også kaldet børneeksem – og hypersensibel hud.

- Prisen har kæmpestor betydning for mig. Det er selvfølgelig en stor personlig ære og anerkendelse af mit arbejde. Og det er en stor cadeau til de forskere, der har hjulpet mig – i særdeleshed min ph.d.-vejleder Lars Arendt-Nielsen og vores kliniske samarbejdspartner fra Gentofte Hospital, Jesper Elberling. Derudover betyder prisen, at jeg kan starte et nyt studie op, som vi længe har haft på tegnebrættet, og fastholde og udvide mit internationale samarbejde med forskere fra fx Miami, Berlin og Holland, siger Hjalte Holm Andersen.

Intelligent på flere måder

Ifølge Hjalte Holm Andersen er han blevet forsker, blandt andet fordi han er meget nysgerrig af natur. Men det er ifølge Lars Arendt-Nielsen ikke den eneste personlige kvalitet, han har med sig:

- Hans intelligens rækker langt ud over det faglige. Han har en usædvanlig veludviklet social intelligens, som har gjort ham til en meget værdsat kollega og samarbejdspartner. Hjalte Holm Andersen er på alle måder mønsterværdig; en rollemodel for andre.

Spar Nord Fondens Forskningspris gives hvert år til en yngre forsker, som fortjener anerkendelse for særlig fremragende forskning. Med æren følger 250.000 kroner, hvoraf 200.000 skal gå til Hjalte Holm Andersens videre forskning. Vinderen er udpeget af et udvalg af anerkendte forskere fra AAU, som har modtaget indstillinger fra hele universitetet.

Kontakt

• Hjalte Holm Andersen, adjunkt, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, hha@hst.aau.dk, 24 46 45 15
  • Lars Arendt-Nielsen, professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, lan@hst.aau.dk, 20 94 07 64
  • Lone Bechmann, pressekontakt, AAU, lbec@adm.aau.dk, 99 40 20 11